Kleuren turnen

Per september 2022 werken we bij Veerkracht met het systeem Kleuren Turnen.

Waarom kleuren turnen?

Kleuren Turnen is leuk! Je turnt samen met kinderen van jouw niveau in een bepaalde kleur, bijvoorbeeld blauw of groen. Bij deze kleur horen turnelementen en oefeningen. Ieder kind heeft een doelenboekje. Je laat 1 keer per jaar op onze kleuren Turndag zien wat je kunt. Kleuren Turnen geeft structuur aan de lessen en zorgt ervoor dat de werkwijze voor elke lesgroep/lesgever gelijk is. Het wordt inmiddels bij veel turnclubs gebruikt.

Wat betekenen de kleuren?

Het instapniveau is paars. Dit is geschikt voor beginnende turnsters. Vervolgens is er blauw (rollen, duikelen, steunen, zwaaien, balanceren, springen), groen (radslag, arabier voorbereiding, borstwaartsom) geel (arabier, buikdraai, handstanddoorrol, handstand platval, zwaaien), oranje (overslag, radslag op banken, gymnastische sprongen), rood (salto’s, flikflak, overslagen).

Er is overigens ook nog de kleur lila. Hier staat motorische ontwikkeling centraal, voor kinderen met een bewegingsachterstand. Deze lessen bieden we bij Veerkracht nog niet aan.

Iemand die instroomt, begint in de kleur paars, maar kan eventueel na een aantal lessen in een andere kleur worden ingedeeld door de lesgever/bestuur. Je blijft in principe minimaal een seizoen in dezelfde kleur.

Wat is een Kleuren Turndag?

Op onze Kleuren Turndag laten de turnsters hun elementen aan “de jury” zien. Het gaat niet om een eindcijfer of om winnen, maar om het in kaart brengen van de individuele ontwikkeling. Het jureren is eenvoudig en kan door assistenten en trainers gedaan worden. De beoordeling kan als volgt zijn:

Ieder kind krijg een prachtige medaille en een mooi diploma mee naar huis.

Om op deze manier de ontwikkeling in kaart brengen is helder voor de kinderen, voor de ouders en voor de train(st)ers. Het is een positieve stimulering om het bij de volgende Kleuren Turndag weer wat beter te doen en zijn/haar ontwikkeling te tonen.

Lijkt turnen jou ook leuk en zou je graag willen zien wat we allemaal doen? Meld je dan aan voor een proefles